Agenda

17 mei 2018, 20:00 uur

Concert Hesston College Choir: op 17 mei om 20.00 uur in de DGU

Kerkzaal | Doopsgezinde kerk | Oudegracht 270 | Utrecht

Hesston, een klein plattelandsdorpje met nog geen 4000 inwoners, ingeklemd tussen de uitgestrekte graanvelden in het geografische hart van de VS, bestaat voor meer dan 10% uit studenten. In dit kleine Hesston bevindt zich namelijk een doopsgezind college (hogeschool): Hesston College. En hoewel je dat in een Mid-Western plattelandsdorpje niet zou verwachten, heeft Hesston College internationale allures. Niet alleen komen de studenten uit alle uithoeken van de VS, maar er waren afgelopen jaar ook 17 nationaliteiten van buiten de VS vertegenwoordigd, en naast doopsgezinden (Mennonites) nog eens 25 andere geloofsrichtingen.

Als College dat de weg naar vrede en gerechtigheid, en in dat opzicht ook: contacten met doopsgezinden wereldwijd, hoog op de agenda heeft, biedt zij haar studenten eens per 2 jaar de mogelijkheid een 3-weekse studiereis naar Europa te maken. De groep bestaat uit studenten die het afgelopen jaar ook in één van de 3 koren gezongen hebben, en voor deze gelegenheid een nieuw koor vormen: Hesston College International Choir. Op hun tour overnachten ze bij (doopgezinde) gastgezinnen, geven een concert in de gemeente waar ze te gast zijn, en maken overdag kennis met de Europese cultuur, kunst en geschiedenis (zowel algemeen als specifiek doopsgezind).

Deze traditie bestaat al vanaf 1980, maar dit jaar komen ze voor het eerst naar Utrecht. Vanwege het korte tijdsbestek in combinatie met het pinksterweekend, logeren ze in Utrecht niet bij gastgezinnen; maar ze willen de DGU wel graag leren kennen en verblijden met een mooi concert, en wel op 17 mei, om 20.00 uur. Het concert is gratis toegankelijk. Na afloop is er een collecte, zijn er CD’s te koop en is er gelegenheid om kennis te maken met de studenten.

Het koor bestaat uit 30 studenten, en staat onder muzikale leiding van Russell Adrian (dirigent). Verder worden ze begeleid door Ken Rodgers (pianist/ organist en reisleider) en Holly Schwarzendruber (zangdocente). Ze zingen op tamelijk hoog niveau, zowel a capella als met begeleiding (piano/ orgel, en een paar eigen meegebrachte muziekinstrumenten). De muziek is deels klassiek en deels modern met een mix van spirituals, gospel en Amerikaanse folkmuziek.

Utrecht zal hun eerste halteplaats zijn op deze Europese tour. Daarna volgen nog verblijf en concerten in Haarlem (zaterdagavond 19 mei) en Joure (zondagavond 20 mei). Vandaaruit reizen ze verder naar Duitsland (Hamburg en München), Zwitserland en de Franse Elzas, en de laatste 3 dagen zullen ze in Parijs doorbrengen. In totaal zullen ze 10 concerten geven.

Hoe komen ze in Utrecht terecht? Doordat in de jaren ‘80 en ‘90 de DG Alkmaar (waar ik opgroeide) regelmatig de eerste pleisterplaats op de Europese Tour was, leerde ik Hesston College kennen, en ben ik er in ‘96/’97 zelf een jaar student geweest. Ik heb er een fantastische en vooral vormende tijd gehad, waarvan het meezingen in een van de koren (inclusief concerttour door Arizona en Californië) een van de kersen op de taart was! Ik heb naderhand altijd contact gehouden met enkele mensen van het college, en zodoende was de link snel gelegd.

U hoort er komende weken meer over!

met warme groet,
Sandra van Slooten


Naar de agenda

  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Utrecht
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl