> nieuws

Nieuws

 
17 februari 2020

Tienerconferentie | ‘mijn vlucht’

7 en 8 maart Dopersduin te Schoorl
Tekst: Esther in gesprek met Raneem
Foto: Raneem bij het Holocaust monument in Berlijn

‘Ik zal jullie meer vertellen over hoe het voelt om een vluchteling te zijn. Hoe het is om op de vlucht te gaan op zoek naar een plek waar je kunt leven in veiligheid’. Raneem is zelf tiener en vluchtte met haar familie vanuit Syrië omdat het daar te gevaarlijk was. Op de conferentie gaat ze ons vertellen hoe het is om te vluchten als kind en als vluchteling te leven in een nieuw land. 

Mijn vlucht
Ik heb contact met haar via de whatsapp. Ze schrijft dat het beeld dat zij heeft bij ‘op de vlucht’, haar eigen vlucht is. ‘Het eerste beeld wat ik zie is “mijn vlucht”. Toen het te gevaarlijk werd in Aleppo hebben we kleine tassen klaar gezet met een paar truien en broeken, want op de vlucht konden we niet veel meenemen. We gingen vluchten naar Turkije via de grens die niet helemaal veilig was. Wij waren met een groep van ongeveer 200 mensen en werden beschoten door het Turkse leger. We gingen lopend in een loopgraf de grens over, want in het loopgraf  waren  we beter beschermd tegen de Turkse soldaten. Het was midden in de nacht. We bleven lopen achter al die mensen die samen met ons vluchten. Wanneer wij een geluidje van de soldaten hun voeten hoorden of het geluid van hun wapens, moesten we gelijk op de grond zitten zodat wij onzichtbaar bleven. Het moeilijkste was te zorgen dat iedereen stil bleef. Want als er bijvoorbeeld een baby zou gaan huilen dan zouden we allemaal worden opgepakt. Gelukkig is dit niet gebeurd en hebben we het overleefd’.

Wat ga ik doen?
‘Ik zal jullie meer vertellen over hoe het voelt om een vluchteling te zijn. Hoe het is om op de vlucht te gaan op zoek naar een plek waar je kunt leven in veiligheid. Ik zal open staan voor jullie vragen, zodat jullie meer over het onderwerp “op de vlucht” kunnen weten’.

Op 7 en 8 maart wordt in Dopersduin de jaarlijkse tienerconferentie gehouden. Dit jaar is het thema ‘Op de vlucht’. Tijdens de conferentie is er van alles te doen, te leren en te delen. Meer weten? Kijk op www.jongeren.doopsgezind.nl

vluchteling tienerconferentie


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Utrecht
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2020 Doopsgezind.nl