> agenda

Agenda

 
15 januari 2022, 13:30 uur

Teambuiding en trainingsdag jongerenwerkers online

online

Programma online teambuilding en trainingsdag jongerenwerkers, 15 januari 2022

13.30 uur: Welkom en workshop 1: Hoezo jongerenwerk? - Yvette Krol (voor iedereen)

15.00 uur: Workshop 4: Vernieuwende (kerk)initiatieven voor jongvolwassenen – Jorn den Hertog & Jan Willem Stenvers

óf workshop 6: Ouders in de kerk – Jeannette den Ouden

16.15 uur: Terugkoppeling en afsluiting

Tussendoor is er genoeg tijd om voor jezelf koffie en thee te zetten 😊

Je kunt je nog steeds opgeven via het aanmeldformulier (zie onderaan dit bericht)

Voorjaar 2022 teambuiding en trainingsdag jongerenwerkers live
In de doopsgezinde kerk, Amsterdam

Tijdens deze live teambuilding en trainingsdag staan ontmoeting en uitwisseling centraal. Iedereen die actief is in het jeugd- en jongerenwerk (betaald/vrijwillig), of dat van plan is, is welkom. Er kunnen verschillende workshops gevolg worden, verzorgd door mensen uit onze eigen gemeenschap. Hieronder staat een overzicht van alle workshops die je kunt volgen.

Met deze dag willen wij ook de zichtbaarheid van de landelijke jongerenwerkers verbeteren. Lokale gemeenten kunnen immers een beroep op ons doen voor ondersteuning. Maar wat houdt die ondersteuning in? En wie komt je ondersteunen? Door elkaar in het echt te zien en te spreken willen we onze zichtbaarheid bij lokale gemeenten vergroten, om zo beter te kunnen samenwerken in de toekomst.

Programma
11.00 uur: Welkom met koffie/thee

11.30 uur: Workshops ronde I*

13.00 uur: Lunch

14.00 uur: Workshops ronde II*

15.30 uur: Terugkoppeling workshops en gezamenlijk kijken naar de toekomst van plaatselijk en landelijk jongerenwerk (plenair met thee/koffie)

16.30 uur: Afsluiting

*De workshops in ronde I verschillen van die in ronde II. Zo kunnen de mensen die een workshop geven ook zelf meedoen met een workshop. 

Overzicht workshops

Workshops m.b.t. organisatie
Als je een programma opzet of succesvol wilt laten zijn is het belangrijk om te weten wat je motivatie is. Waarom vind je jeugd- en jongerenwerk belangrijk? En hoe geef je handen en voeten aan die motivatie?

1. Hoezo jongerenwerk? - Yvette Krol
Als jongerenwerkers zijn we vaak goed in het bedenken en uitvoeren van plannen, maar met welk doel doen we eigenlijk de dingen die we doen? Waar sta jij als jongerenwerker voor? En wat wil jij met het jongerenwerk bereiken? In deze workshop ga je op zoek naar antwoorden op deze vragen. We doen dit aan de hand van de 'golden circle' van Simon Sinek. Een eenvoudig, maar superhandig model dat helpt om doelgerichter te werken.

Als je eenmaal zicht hebt op hoe je jeugd- en jongerenwerk wilt vormgeven ga je kijken hoe je dit kunt mogelijk maken. Wat heb je in huis? En wat mis je?

2.Geld! hoe regel ik dat? – Esther van Hoeve 
Vaak is geld een van de dingen die gemist worden. Maar hoe regel je geld? Er zijn verschillende doopsgezinde fondsen die jeugd- en jongerenwerk financieren. In deze workshop zal Esther toelichten hoe je een verzoek tot financiële ondersteuning kunt opstellen. Er zullen ook vertegenwoordigers van doopsgezinde fondsen aanwezig zijn om de doelstelling van hun fonds toe te lichten.  

Workshops m.b.t. activiteiten
Wat voor activiteiten kun je zoal doen? Er zijn tal van ervaringen in het land. In onderstaande workshops kun je nieuwe ideeën opdoen en van elkaar leren.

3. Kliederkerk – Petra Prins 
Petra is jongerenwerker in Leeuwarden waar ze naast de jeugd- en 20ersgoep sinds twee jaar ook kliederkerken organiseert. Ze heeft een achtergrond in theater maken. Dit belooft een actieve workshop te gaan worden waarin Petra de deelnemers een aantal activiteiten aan den lijve laat voelen. Petra heeft ook ervaring met kliederkerk organiseren in coronatijd. 

4. Vernieuwende (kerk)initiatieven voor jongvolwassenen – Jorn den Hertog & Jan Willem Stenvers
Jorn werkt in Wageningen en Jan Willem werkt in Utrecht met jongvolwassenen, zowel binnen de gemeente als het studentenpastoraat. Daarnaast is Jorn betrokken bij ‘De Leven’ in Utrecht, een project van de remonstranten. Jan Willem is actief binnen Menno’s Global Village, een doopsgezinde organisatie voor jongvolwassenen. Ze delen hun ervaringen en ideeën voor de toekomst als basis voor discussie. 

5. Kom in de kring – Aliza Hoomans
Aliza heeft ervaring in het begeleiden van ‘Kom in de kring’-vieringen en is zelf werkzaam als leerkracht. In deze workshop kun je meer leren over deze methode en ervaringen uitwisselen. Denk hierbij ook aan hoe je ‘Kom in de kring’ in coronatijd kunt organiseren.

Workshops m.b.t. pastoraat
Jeugd- en jongerenwerk kan niet los gezien worden van de behoeften van ouders. Welke plek hebben ouders in jullie gemeente? En hoe zou je dat idealiter zien?

6. Ouders in de kerk – Jeannette den Ouden
Naast activiteiten voor jongeren is aandacht voor ouders en geloofsopvoeding een belangrijk punt in het jongerenwerk. Jeannette vertelt over haar ervaringen hiermee als voorganger in Wageningen. Je wisselt ervaringen uit en gaat samen onderzoeken wat voor initiatieven mogelijk zijn, ook in coronatijd.

7. Kind en rouw – Ietsje de Boer
Een bijzondere situatie waarin zin en opvoeding samen komen, is er wanneer er iemand overleden is. Hoe ga je om met de dood in het vrijzinnig jeugd- en jongerenwerk? Aan de hand van prentenboeken en andere materialen bespreekt Ietsje dit onderwerp. Ietsje heeft een eigen praktijk in rouw- en verliesbegeleiding, De Levensboom. In deze workshop is veel ruimte voor uitwisseling.

Opgeven of vragen?
Opgeven voor de dag kan via deze link: Klik hier

Meer info: Esther.vanhoeve@ads.nl 

Praktische informatie:
Datum: voorjaar 2022 
Doelgroep: vrijwilligers en professionals actief in landelijk/plaatselijk doopsgezind jongerenwerk, en iedereen die jongerenwerk wil opstarten
Plaats: doopsgezinde kerk, Singel 452, Amsterdam
Kosten: gratis

jongerenwerk cursus teambuilding training


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Utrecht
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2022 Doopsgezind.nl