Nieuwsbrief Doopsgezinde Gemeente Utrecht
2 ​november 2018 
 

2 november 2018  Nieuwsbrief 154

WELKOM
De deur staat open voor wie onderweg is
maar de bestemming nog niet weet
Voor iedereen die met of zonder pelgrimsstaf
heel even thuis wil komen
en hoopt in eigen taal te worden aangesproken
Voor wie door klanken uitgenodigd
de weg vindt naar een bron die voeding geeft aan hart en geest
en voor degene voor wie de kortste weg niet telt
maar die zich dromend leiden laat naar deze plek die ruimte ademt
Kom rustig binnen in dit huis dat welkom heet
Hoor hier de echo van ooit verboden woorden
De stilte geeft een veilig onderdak aan vragen en verlangens
die altijd meegaan op de reis naar ergens
waar een nieuw uitzicht wordt vermoed
Een tijdloos ogenblik verdwijnt om ergens anders neer te strijken
Wat blijft is de gastvrijheid die iedereen begroet
Gedicht van: Simone van den Berg
Afbeeldingsresultaat voor voorbeeld plaatje geboortedankzegging

In de komende periode zal er op  11 november en 9 december ‘Kom maar in de kring’ zijn.

Tot het eind van dit jaar zal er elke zondag kinderopvang/crèche, zijn.

Afbeeldingsresultaten voor dieren uit de bijbelvolgende dienst(en)
4 november, 10:00 uur
Voorganger: ds. Carolien Cornelissen (preek) + ds. Anneke van der Zijpp (ass.)
Waar: Doopsgezinde kerk | Oudegracht 270 | Utrecht
Gedachtenisdienst

11 november, 10:00 uur
Voorganger: ds. Alex Noord
Waar: Doopsgezinde kerk | Oudegracht 270 | Utrecht

18 november, 10:00 uur
Voorganger: ds. Jasja Nottelman
Waar: Doopsgezinde kerk | Oudegracht 270 | Utrecht

25 november, 10:00 uur
Voorganger: ds. Anneke van der Zijpp (preek) + ds. Carolien Cornelissen (ass.)
Waar: Doopsgezinde kerk | Oudegracht 270 | Utrecht
Avondmaal

uitgelicht
Workshopavond: hoe zie je jezelf?
Op woensdag 7 november wordt er in de Doopsgezinde Gemeente Utrecht (DGU) een speciale workshopavond bij de tafel van 12 georganiseerd door de Commissie Maatschappelijke Zorg (CMZ) in samenwerking met het Straatpastoraat.  Tijdens de workshop gaan gemeenteleden en mensen van de Tafel van Twaalf maskers beschilderen of schrijven/dichten over hoe zij zichzelf zien als mens en welke delen van zichzelf zij graag aan een ander laten zien en welke delen ze liever voor zichzelf houden. U wordt van harte uitgenodigd! Tijd: 19:00-19:45 in de Gemeentezaal van de DGU.

nieuws
Adventsmarkt
1 december 16:00 uur


Op zaterdag 1 december is er ’s middags een Adventsmarkt in de Pandhof van de Domkerk. Er zijn kramen van onder meer de binnenstadskerken, de wijkgemeenten van de PGU, de lidkerken van de USRK, een tuinvereniging. Als het donker wordt luiden de Domklokken de Advent in. Daarna worden de lichtjes in de kerstboom ontstoken.
Als DGU zullen wij op de Adventsmarkt vertegenwoordigd zijn met een kraam. We willen daarmee onze gemeente onder de aandacht brengen van het publiek. We zullen kerst-lekkernijen verkopen en informatie geven over de advents- en kerstvieringen in onze gemeente. Daarvoor is hulp nodig!
We zoeken mensen die het leuk vinden om iets lekkers te bakken of te kokkerellen. Bijvoorbeeld :cake, cupcakes, koekjes. Liefst in kerstsfeer.
Daarnaast zoeken we ‘marktkooplui’ die de kraam willen bemensen. Dat kan vanaf het opbouwen tot en met het opruimen, maar ook als je alleen een uurtje kunt komen: heel graag. Carolien is er in ieder geval bij, want zij wil dit evenement niet missen!
Help je mee? Meld je aan bij Carolien Cornelissen

Natuurlijk ben je ook als publiek van harte welkom op de Adventsmarkt. Het wordt gezellig!

Levensbeschouwen en samenleven: Speels omgaan met diversiteit
16 november 13:30 uur
Waar: Geertekerkhof 23, 3511XC Utrecht
Uitnodiging
 
Op vrijdagmiddag 16 november a.s. vindt in de Geertekerk in Utrecht een symposium plaats, met als titel:
 

Levensbeschouwen en samenleven: Speels omgaan met diversiteit’

 
Het initiatief voor het symposium is genomen door Christa Anbeek, Hans Alma en mijzelf. Wij ontdekten op een gegeven moment dat we alle drie aan een boek werkten over de samenhang tussen spel, diversiteit, en levensbeschouwing. We hebben daar een paar keer met elkaar over doorgepraat en zijn ook elkaars manuscripten gaan lezen. Intussen zijn de drie boeken verschenen. De titels en gegevens staan hieronder, plus informatie over het symposium. Trouw publiceerde al een interview met Christa Anbeek over haar boek. De flyer over het symposium is te vinden op https://deltaplanwaardeneerst.nl/symposium/ . Ik hoop velen van jullie op vrijdag 16 november te verwelkomen in de Geertekerk! Wel even aanmelden i.v.m. de catering! En voel je vooral vrij deze uitnodiging of de flyer te delen met anderen!
 
Groet, André
 
Waarom dit symposium?  Vanwege de urgentie. Het debat over diversiteit is sterk gepolariseerd. In het publieke en het privédomein gelden steeds minder gedeelde waarden. Levensbeschouwingen, zowel religieuze als humanistische, kunnen hun expertise inbrengen bij de zoektocht naar nieuwe waarden. Spel biedt daarbij een dubbel perspectief. Het bevordert tolerantie en inlevingsvermogen. Het haalt de angel uit polarisatie. Wanneer en waar? Vrijdag 16 november, 13.30 tot 17.00 uur, Geertekerk, Geertekerkhof 23, 3511XC Utrecht Toegang? € 25, studenten € 10 Aanmelden noodzakelijk?  Ja, bij Vera Kok, v.l.m.kok@vu.nl Aanleiding? Directe aanleiding is de verschijning van vier boeken, die zich inzetten voor de versterking van de levensbeschouwelijke dimensie in onze samenleving en voor een speelse aanpak: - Hans Alma, De kunst van samenleven: Een pleidooi voor een pluralistisch humanisme (Brussel: VUBPRESS)  - Christa Anbeek, Voor Joseph en zijn broer: Van overleven naar spelen en andere zaken van belang (Utrecht: Ten Have) - Sigrid Coenradie en Koen Holtzapffel (red.), Spelen met grenzen: Contrastervaringen (Utrecht: Boekencentrum) - André Droogers, Speltherapie voor verward Nederland: Omgaan met nationaliteit en diversiteit (Amsterdam: AUP)  Wie spreken er? Het symposium beoogt de broodnodige discussie over de levensbeschouwelijke inbreng in het publieke debat te stimuleren. De initiatiefnemers bepleiten de rehabilitatie van levensbeschouwing in de zoektocht naar kernwaarden voor de veranderende Nederlandse samenleving. Onder leiding van dagvoorzitter Ruard Ganzevoort (hoogleraar praktische theologie en decaan Faculteit Religie en Theologie VU) onderzoeken de sprekers hoe verschillende levensbeschouwelijke tradities constructief kunnen bijdragen aan een democratische samenleving. Boris van der Ham (voorzitter Humanistisch Verbond) doet dit voor het humanisme, Paul Rasor (jurist en theoloog) voor het vrijzinnig christendom. Tevens wordt een nieuw perspectief op wetenschap geboden door Sarah Durston (hoogleraar ontwikkelingsstoornissen van de hersenen, UMC, co-auteur van ‘The Universe, Life and Everything: Dialogues on our Changing Understanding of Reality’, AUP, 2017).  Hoe ziet het programma er verder uit? Korte boekpresentaties en prikkelende lezingen wisselen elkaar af. Er is voldoende ruimte in het programma om met elkaar de dialoog aan te gaan. De deelnemers maken kennis met (inter)levensbeschouwelijke dialoog in spelvorm, gebaseerd op de theologie van Christa Anbeek. Willem Jan Renger (hoofd van de Innovatiestudio aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) legt uit waarom en hoe hij hiervoor een spel ontwikkeld heeft. Het symposium staat zo in het teken van 'serieus spel' dat helend kan werken in zowel persoonlijk als maatschappelijk leven. Na afloop is er een borrel
 

De Doopsgezinde Historische Kring
1 december 10:15 uur
Waar: Singelkerk|Singel 452|1017 AW Amsterdam
De Doopsgezinde Historische Kring nodigt ons uit voor haar najaarsbijeenkomst in de Singelkerk in Amsterdam op zaterdag 1 december van 10.15 – 15.30 uur. Thema: ‘de familie Müller en de bibliotheek’. Het programma omvat o.a. een inleiding door Piet Visser, een presentatie door de fam. Müller, een lunch en een rondvaart langs de vele huizen waar vroeger doopsgezinden woonden. Kosten bedragen € 25,00. Meer informatie: www.dhkonline.nl


De volgende nieuwsbrief komt rond 23 november 2018 uit . Heb je een bericht dat je graag opgenomen wilt zien in de volgende nieuwsbrief, geef dat dan door aan de redactie, dan zorgen wij dat het er in komt. Heb je een foto van iets dat in de DGU gebeurd is of een andere illustratie, dan vinden wij het ook fijn als je die aan ons opstuurt. Als je de digitale nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kan je dit doorgeven aan het kerkelijk bureau.

  contact
Doopsgezinde Gemeente Utrecht
Oudegracht 270 | 3511 NV Utrecht
Stuur ons een E-mail

agenda
11 november 10:​00 uur
Kom maar in de kring
Waar: Gemeentezaal | Doopsgezinde kerk | Oudegracht 270 | Utrecht

11 november 10:​00 uur
Coole Kerk Club
Waar: Kerkenraadskamer | Doopsgezinde kerk | Oudegracht 270 | Utrecht

11 november 10:​00 uur
12+ Groep
Waar: Grachtkamer | Doopsgezinde kerk | Oudegracht 270 | Utrecht

11 november 10:​00 uur
Kinderdienst
Waar: Gemeentezaal | Doopsgezinde kerk | Oudegracht 270 | Utrecht

14 november 20:​00 uur
Taizé-aan-de-Gracht
Waar: kerkgebouw DGU, Oudegracht 270, 3511 NV Utrecht

Taize is een klein plaatsje in het midden van Frankrijk. Sinds 1940 is er een kloostergemeenschap opgericht door Frere Roger. Ieder jaar komen hier talloze jongeren uit alle werelddelen om te bidden en aangeraakt te worden door de vrede en verzoening van de gemeenschap.  

Vanuit deze traditie uit Taizé willen we ook in de Doopsgezinde gemeente samen komen. De vieringen zijn meditatief van aard. We zingen liederen uit Taizé, zijn samen stil, en  lezen teksten: gedichten, gebeden, Bijbelteksten. De liederen worden mooi begeleid door piano.  

Als je ( nog) niet bekend bent met de liederen of met Taizé dan is dat geen punt. Liederen worden een aantal malen achter elkaar gezongen: mooi om naar te luisteren en als je wilt kun je ze gaandeweg mee gaan zingen.  

Voorafgaand aan de viering is iedereen om 18:30 welkom voor een eenvoudige pot-luck-maaltijd. Er wordt gezorgd voor soep en brood, en verder neemt een ieder die mee-eet iets kleins mee: beleg, fruit, tomaatjes.  

De viering begint om 20:00. Om 19:45 gaat de kerk open. Na afloop kun je even blijven om samen een kop thee te drinken.     

Data:  sep. t/m juni elke tweede woensdag van de maand: 12 sep., 10 okt., 14 nov.,12 dec.,9 jan.,13 febr.,13 mrt.,10 apr.,8 mei, 12 juni


links
Privacy policy 

Laatste Kerkdienst 

Laatste Preek 


 
  U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor mailings van Doopsgezinde Gemeente Utrecht, met het e-mailadres [MijnEmail]
   
    Aanmelden | Afmelden |   Copyright © 2018   Doopsgezinde Gemeente Utrecht
 
 

Bekijken in PDF-formaat